Tietopankki
Keinoja erityistarpeisen lapsen vanhemman tukemiseen
Pähkinänsärkijät-verkosto, johon Läheisenä työelämässä -hanke kuuluu, on julkaissut Joustava työelämä -kampanjassaan kymmenen vinkkiä erityistarpeisten lasten vanhempien tukemiseen työpaikoilla. Erityislapsiperheiden asemaa edistävän yhteistyöverkoston vinkkilistan voi tulostaa omalle työpaikalle tai ottaa sen avulla puheeksi työpaikan perheystävälliset käytännöt.
Voit ladata oheisen vinkkilistan myös PDF-muotoisena tästä.
Tälle sivulle on koottu tietoa läheishoivan ja työn yhdistämisestä ilmiönä. Ajankohtaiset tiedotteet ja blogikirjoitukset löydät Ajankohtaista -välilehdeltä.
Läheishoiva
Läheisestä huolen pitäminen on yleinen ilmiö ja yli 700 000 suomalaista, eli joka kolmas työikäinen huolehtii tällä hetkellä läheisestään ansiotyön ohessa. Hoivavastuuta on erityisesti 45 vuotta täyttäneillä työssäkäyvillä henkilöillä ja tutkimusten mukaan hoivavastuita kasaantuu erityisesti naisille.
Kulttuurisesti Suomessa voidaan yhä nähdä vahva normi erityisesti omien ikääntyvien vanhempien hoivaamiseen, vaikka juridinen velvoite tähän puuttuu. Perheelle ja läheisille kohdennetun suuren hoivavastuun seurauksena voi olla mm. ennenaikainen poissiirtymä työelämästä. Työn ohella tapahtuva läheishoiva tulee lähivuosina ja -vuosikymmeninä todennäköisesti lisääntymään, kun ikääntyneiden määrä kasvaa ja työikäisen väestön osuus pienenee, jonka johdosta väestöllisessä huoltosuhteessa on odotettavissa muutoksia.
Mitä läheishoiva on? Läheishoivalla tarkoitetaan huolehtimista läheisen henkilön tarpeista. Läheishoiva voi olla:
- käytännön avun antamista arjen askareissa (kuten kaupassa käynti), asiointiapua tai saattajana olemista, puolesta asiointia, hoivaa ja huolenpitoa perustoiminnoissa (esim. hygieniasta tai ruokailusta huolehtimista), tai henkisen ja psyykkisen tuen antamista ja läsnäoloa
- sitovuudeltaan säännöllistä tai epäsäännöllistä, tiheästi toistuvaa tai satunnaista, tai jaksottaista
- avun ja tuen antamista omassa tai läheisen kotona, tai etänä puhelimen tai verkon välityksellä
- matkustamista toiselle paikkakunnalle avustamaan kauempana asuvaa läheistä
- jaettua, esimerkiksi sisarusten tai muun perheen ja läheisten kesken
- tuettua, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntarjoajien taholta (esim. kotihoito)
Hoivan ja avun saajana voi olla kuka vain läheinen; esimerkiksi omat tai kumppanin ikääntyneet vanhemmat, puoliso tai kumppani, aikuinen lapsi, sisarus, tai muu omainen tai läheinen, kuten ystävä. Läheisen hoivan ja tuen tarve voi johtua esimerkiksi korkean iän tuomasta toimintakyvyn heikentymisestä, vammasta, sairaudesta, tai mielenterveyden tai päihteiden käytön haasteista.
Läheishoiva ja omaishoito ovat toisiaan lähellä olevat käsitteet, joiden selvimpänä erona voidaan pitää sitä, että sopimusomaishoitajalla on sopimus omaishoidosta kunnan kanssa. Läheishoivalla viitataankin usein epävirallisempaan hoivaan, joka tapahtuu useimmiten perhepiirissä tai läheisten kesken.
Työelämä
Työn merkitys arjen laatuun ja mielekkyyteen on valtava, vietämmehän lähes kolmasosan aikuiselämästämme työtä tehden. Myös henkilökohtaisessa elämässä ja arjessamme tapahtuvat asiat vaikuttavat työssäjaksamiseemme sekä siihen minkälaisena työn merkityksen koemme.
Elämme tietoisesti ja tiedostamatta jatkuvissa muutoksien tapahtumaketjuissa. Olikin muutos odotettu ja suotuisa tai epämieluisa ja ahdistava, reagoimme siihen aina omalla tavallamme. Hyvinvointiin kuuluu keskeisesti yhteys omaan itseensä eli tunne siitä, että hallitsee itse elämäänsä. Työhyvinvoinnin muutokset aiheuttavat kuormitusta silloin, kun ei ole pystynyt omaksumaan tai toteuttamaan toimintaansa halutun muutoksen suuntaan, vaan toimii aikaisempien toimintamallien mukaisesti. Työperäisen stressin syntyyn taas vaikuttavat monet asiat mm. sosiaalisen tuen puute, työn vaikuttamisen vähäisyys tai liian suuret vaatimukset suhteessa osaamiseen tai annettuun aikaan. Pitkittyneestä kuormituksesta ja työperäisestä stressistä voi aiheutua työuupumusta.
Omaa jaksamista niin työssä kuin vapaa-ajalla voi tukea monin tavoin esimerkiksi huolehtimalla riittävästä levosta, liikunnasta, terveellisestä ravitsemuksesta sekä sosiaalisista suhteista. Myös työn ja toimintatapojen tarkastelu sekä oman itsetuntemuksen kautta voi saada välineitä hyvinvoinnin lisääntymiseen. Itsetuntemuksen lisäämisessä auttaa Tunnevaaka® -mittari, jonka avulla voi hahmottaa omien voimavarojen ja kuormitustekijöiden suhdetta elämässä.
Työelämän ja läheishoivan ristipaine
Läheisestä huolen pitäminen voi olla mielekästä, tärkeää ja luonnollista. Se voi myös olla pyytämättä annettu tehtävä tai äkillisen kriisin aiheuttama lopputulos. Työelämä taas luo parhaimmillaan onnistumisen tunnetta, innostusta sekä merkityksellisyyttä. Läheishoivaajalle työ voi toimia levähdyspaikkana ja vastapainona läheisestä huolehtimiseen. Työelämässä koetut paineet, kiire ja jatkuvat muutokset saattavat kuitenkin aiheuttaa mm. stressiä, ammatillista epävarmuutta ja uupumista.
Työn ja hoivan yhdistäminen aiheuttaa tilastollisesti enemmän väsymystä ja stressioireita verrattuna niihin, joilla tätä roolia ei ole. Eikä ihme, työtähän tehdään kuin kahdessa vuorossa! Tutkimusten mukaan mitä sitovampaa, toistuvampaa ja moninaisempaa hoivan ja huolehtimisen muodot ovat, sitä enemmän ne vaikuttavat huolehtijan ajankäyttöön, työssäkäyntiin, hyvinvointiin ja arjen muihin toimintoihin. Keski-iässä työssäkäyvillä on usein velvollisuuksia myös omia lapsiaan ja perhettään kohtaan. Tällaisissa tilanteissa puhutaankin kahden hoivan puristuksessa olemisesta, joka tuo työn ja arjen yhteensovittamisen vielä haastavammaksi.
Ristipaineessa elämiseen onkin hyvä löytää itselle ja omaan tilanteeseen sopivia ratkaisuja, joita voi olla palveluiden löytäminen läheiselle, työelämän antamat joustomahdollisuudet sekä omista voimavaroista huolehtimisen keinot.
Työelämän joustot
Työyhteisön suhtautumisella ja työkäytännöillä on merkittävä rooli läheishoivaajan jaksamisen kannalta. Työuran eri vaiheissa joustojen tarpeet ovat erilaisia ja jo olemassa olevilla käytänteillä voidaan helpottaa työn ja läheishoivan ristipaineessa olemista. Työelämän joustot lisäävät hyvinvointia ja tuottavuutta sekä helpottavat työn ja muun elämän yhteensovittamista. Työnantajan kanssa yhdessä tehdyillä työn joustoilla voidaan helpottaa työn ja hoivan yhteensovittamista, ennaltaehkäistä sairauspoissaoloja ja vähentää ennenaikaista työelämästä poissiirtymistä.
Alta voit tarkastella erilaisia työnjoustoihin ja sosiaaliturvaan liittyviä mahdollisuuksia.
Lisätietoa työelämän joustoista
- Sopimuksen mukaan työntekijä voi sovittujen aikojen puitteissa päättää työnsä päivittäisen alkamis- ja päättymisajankohdan.
- Säännöllistä vuorokautista työaikaa lyhentää tai pidentää liukuma-aika, joka voi olla enintään kolme tuntia.
- Sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa.
- Sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa, jos työn luonne etätyön sallii.
- Pelisäännöistä, tietoturvasta ja muista ehdoista sovitaan selkeästi.
- Etätyöstä sopiessa voidaan tarkastella esimerkiksi, etätöiden määrää, ajankohtaa sekä aika- ja paikkasidonnaisuutta.
- Laissa taattu oikeus vain pienten lasten vanhemmille (osittainen hoitovapaa).
- Jos työntekijä haluaa sosiaalisista tai terveydellisistä syistä siirtyä tekemään lyhyempää työaikaa työnantajan on pyrittävä tämä järjestämään.
- Työaika voi olla esimerkiksi 80 % tai 50 % varsinaisesta työajasta.
- Yhtenä perusteena lain perusteluissa mm. sairaan läheisen hoito (työaikalaki 3 luku 15 §).
- Sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa.
- Osittaisella hoitovapaalla tarkoitetaan työajan lyhentämistä työn ja perhe-elämän yhdistämiseksi.
- Osittaista hoitovapaata voi saada vanhempainrahakauden jälkeen siihen saakka, kunnes lapsen koulun toinen lukuvuosi päättyy.
- Mikäli lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, osittaista hoitovapaata voi kuitenkin saada kolmannen lukuvuoden loppuun. Erityisen hoidon ja huollon tarpeessa olevan vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen vanhemman oikeus jatkuu, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.
- Työntekijällä on mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen, kun työsuhde on jatkunut yhteensä kuusi kuukautta 12 viime kuukauden aikana.
- Osittaisen hoitovapaan myöntää työnantaja.
- Alle 10 -vuotiaan äkillisen sairastumisen takia voi jäädä enintään neljäksi päiväksi tilapäiselle hoitovapaalle.
- Työntekijän oikeus tilanteissa, joissa vakavasti sairas tai vakavasti vammainen omainen tarvitsee välitöntä apua tai tukea.
- Voidaan käyttää esimerkiksi omaisen palatessa kotiin sairaalahoidosta tai saattohoitotilanteessa.
- Omaishoitovapaata voi pitää enintään viisi päivää kalenterivuoden aikana ja on palkatonta, ellei työehtosopimuksessa toisin mainita.
- Työntekijä ilmoittaa omaishoitovapaasta mahdollisimman pian työnantajalle. Työnantaja voi pyytää työntekijältä selvitystä poissaolon perusteista.
- Koko henkilöstöä tai henkilöstöryhmää koskeva järjestelmä, jolla työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa.
- Työaikaa voidaan säästää tiettyjen sovittujen tuntirajojen sisällä. Sisään tehtyä työaikaa voidaan käyttää esimerkiksi vapaapäivinä, lyhyempänä työaikana tai pitempänä vapaana.
- Työaikapankkiin voi siirtää mm. lomarahat, bonukset, tulospalkkiot, lisä- ja ylityöt, saldovapaat ja liukumasaldot.
- Työaikapankki ei saa kasvaa yli 180 h/kalenterivuosi, eikä työaikapankkiin säästetty kokonaiskertymä saa ylittää kuuden kuukauden työaikaa vastaavaa määrää.
- Työaikapankki voi perustua työehtosopimukseen tai työaikalakiin.
- Työaikapankin säännöt sovitaan yleensä työpaikkakohtaisesti työ- ja virkaehtosopimuksia soveltaen.
- Joustotyössä työntekijä voi vapaasti päättää työnteon paikan ja ajan toteuttamisen.
- Kiinteä työaika on 1/2 työajasta, esimerkiksi ma-ke klo 10–15 aina paikalla, to-su työntekijän itsensä päätettävissä.
- Työtä saa tehdä enintään 40 h/viikossa, neljän viikon seurantajaksolla.
- Sopimus joustotyöstä tehdään aina kirjallisesti työnantajan kanssa.
- Sopimuksessa voidaan sopia mm. mille päiville työtä saa sijoittaa, viikkolevon sijoittaminen, mahdollinen kiinteä työaika ja sovellettava työaika sopimuksen päättymisen jälkeen.
- Säästövapaalla tarkoitetaan vapaata, jonka työntekijä säästää vuosilomastaan pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen.
- Työntekijällä on oikeus säästää 24 päivää ylittävä osa lomastaan, jos siitä ei aiheudu työpaikan tuotanto- ja palvelutoiminnalle vakavaa haittaa.
- 18 päivää ylittävän osan lomasta voi sopia pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapaana.
- Säästövapaa on annettava työntekijälle hänen määräämänään kalenterivuonna tai hänen määrääminään kalenterivuosina.
- Jollei säästövapaan tarkemmasta ajankohdasta voida sopia, työntekijän on ilmoitettava säästövapaan pitämisestä viimeistään neljä kuukautta ennen sen alkamispäivää.
- Säästövapaasta sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa.
- Lisä- ja ylityöstä maksettava palkka voidaan sopia vaihdettavaksi vapaa-ajaksi.
- Korvauksena annettava vapaa-aika voidaan myös yhdistää säästövapaaseen, mikäli näin sovitaan.
- Sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa.
- Vuorotteluvapaalla jäädään työstä vapaalle vähintään 100 ja enintään 180 kalenteripäiväksi.
- Edellytyksinä vuorotteluvapaalle on palvelusuhteen kesto. Saman työnantajan palveluksessa työskentelyä on kertynyt vähintään 13kk ja työaika on vähintään 75 %.
- Työssäoloaikaa tulee olla kertyneenä vähintään 20 vuotta ja edellisen vuorotteluvapaan päättymisestä on vähintään viisi vuotta.
- Työnantajan tulee palkata työtön työnhakija vuorotteluvapaan ajalle, tämä on myös edellytys vuorottelukorvauksen saamiselle.
- Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % siitä työttömyysrahasta, jota saisi työttömäksi jäädessään.
- Työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen välitön läsnäolonsa on välttämätöntä hänen perhettään kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan, ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi.
- Jos työntekijän poissaolo on tarpeen hänen perheenjäsenensä tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten, työnantajan on pyrittävä järjestämään työt siten, että työntekijä voi jäädä pois työstä määräajaksi.
- Työnantaja ja työntekijä sopivat vapaan kestosta ja muista poissaoloon liittyvistä järjestelyistä.
- Henkilöille, jotka ovat osittain työkyvyttömiä sairauden tai vamman takia ja ovat palaamassa työhön.
- Osasairausvapaa on työntekijän ja työnantajan suostumus, mutta työterveyslääkärin tai muun työolosuhteet tuntevan lääkärin arvio tarvitaan.
- Työajan on vähennyttävä 40–60 %:iin aiemmasta.
- Vähintään 61-vuotta täyttänyt työntekijä tai yrittäjä voi vähentää työmääränsä siirtymällä osa-aikatyöhön ja hakemalla työn rinnalle osittaisen vanhuuseläkkeen. Vuoden 1963 jälkeen syntyneet voivat jäädä eläkkeelle myöhemmin.
- Osittainen vanhuuseläke jatkuu siihen saakka, kunnes jäädään vanhuuseläkkeelle.
- Osittainen vanhuuseläke edellyttää sopimista työntekijän ja työnantajan kesken.
- Vuonna 1964 ja aikaisemmin syntyneillä alaikäraja on 62 vuotta, 1965 ja myöhemmin syntyneillä kolme vuotta ennen vanhuuseläkeikää.
- Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrä on valittavissa joko 25 % tai 50 % eläkekertymästä.
- Osittainen varhennettu vanhuuseläke pienentää aina lopullista vanhuuseläkettä verrattuna siihen, että työskentelisi täysipainoisesti aina vanhuuseläkkeeseen asti.
- Eläkkeen aikana voi työskennellä ilman rajoituksia.
- Osittainen vanhuuseläke verotetaan eläketulona.
- Osatyökyvyttömyyseläkettä voit saada, jos työkykysi on osittain heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan, etkä ole vielä vanhuuseläkeiässä.
- Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täydestä työeläkeyhtiön työkyvyttömyyseläkkeestä.
- Osatyökyvyttömyyseläkkeen voi saada myös määräaikaisena (osa-aikainen kuntoutustuki) jos katsotaan työkyvyn alentuneen alle vuoden ajaksi.
Lisätietoa sosiaaliturvasta
- Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän työkyvyttömyyden aiheuttamaa ansionmenetystä.
- Omavastuuaika on yhdeksän päivää.
- A-lääkärintodistuksella voi saada maksimissaan 60 arkipäivää sairauspäivärahaa. Tämän jälkeen tarvitaan B-lääkärinlausunto tai muu selvitys työkyvyttömyydestä.
- Sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä.
- Henkilöille, jotka ovat osittain työkyvyttömiä sairauden tai vamman takia ja ovat palaamassa työhön. Osasairauspäivärahan tarkoituksena on tukea työssä pysymistä ja paluuta kokoaikaiseen työhön.
- Osasairausvapaa on työntekijän ja työnantajan suostumus. Työterveyslääkärin tai muun työolosuhteet tuntevan lääkärin arvio tarvitaan. Työajan on vähennyttävä 40–60 %:iin aiemmasta.
- Osasairauspäivärahaa maksetaan maksimissaan 120 arkipäivää.
- Osittaisella hoitovapaalla tarkoitetaan työajan lyhentämistä työn ja perhe-elämän yhdistämiseksi. Työntekijällä on mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen, kun työsuhde on jatkunut yhteensä kuusi kuukautta 12 viime kuukauden aikana.
- Osittaista hoitovapaata voi saada vanhempainrahakauden jälkeen siihen saakka, kunnes lapsen koulun toinen lukuvuosi päättyy (heinäkuun loppuun). Mikäli lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, osittaista hoitovapaata voi kuitenkin saada kolmannen lukuvuoden loppuun. Erityisen hoidon ja huollon tarpeessa olevan vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen vanhemman oikeus jatkuu, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.
- Osittainen hoitoraha on tarkoitettu 1. ja 2. luokalla olevan lapsen vanhemmille, jotka tekevät töitä enintään 30 h/vko.
- Jos lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, osittaista hoitorahaa voidaan maksaa myös esiopetusvuodelta sekä 3. luokan ajan.
- Osittaisen hoitovapaan myöntää työnantaja.
- Alle 16 -vuotiaan lapsen sairaalahoidon ja siihen liittyvän kotihoidon ajaksi. Edellyttää hoitavan lääkärin D-lausunnon.
- Sairaan tai vammaisen henkilön hoitajalle.
- Omaishoidon tuen myöntää kunnan sosiaalitoimi.
- Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
- Harkinnanvarainen, palkkio määräytyy hoidon sitovuudesta ja vaativuudesta.
- Pitkäaikaisesti sairaalle tai vammaiselle, jonka toimintakyky on heikentynyt vähintään vuoden ajan.
- Vammasta tai sairaudesta aiheutuu haittaa ja tarvitsee näiden takia apua ja ohjeistusta.
- Alle 16 -vuotiaan vammaistuki sekä yli 16-vuotian vammaistuki.
- Kuntoutusraha korvaa toimeentulosi osallistuessasi kuntoutukseen tai kun osallistut omaisesi sopeutumisvalmennukseen, kuntoutuskurssille tai perhekuntoutukseen.
- Kuntoutusta ovat mm. kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit sekä ammatillinen- ja lääkinnällinen kuntoutus.
- Voit saada kuntoutusrahaa Kelan, työterveyshuollon, kunnan tai kuntayhtymän myöntämän kuntoutuksen ajalta.
- Kuntoutuksen ajalta aiheutuneita matkakustannuksia myös korvataan.
- Työeläkeyhtiö voi maksaa sinulla kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutuksen ajalta.
- Määräaikainen työkyvyttömyyseläke.
- Voi alkaa yleensä vuoden kuluttua sairastumisesta (300 päivää sairauspäivärahaa maksettuna).
- Jos työkyky riittää osa-aikaiseen tai kevyeen työhön, voidaan maksaa myös osittaista kuntoutustukea.
- Kuntoutustuen aikana tai jo sitä ennen Kela ja työeläkelaitoksesi selvittävät mahdollisuutesi kuntoutua työelämään tai vaihtaa ammattia ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen avulla.
- Täyden työkyvyttömyyseläkkeen edellytyksenä on, että työkykysi on heikentynyt vähintään 60 prosenttia. Osatyökyvyttömyyseläkkeen voit saada, jos työkykysi on heikentynyt vähintään 40 prosenttia.
- Työkyvyn arvioinnissa käytetään B-lääkärin lausuntoa sekä hakemuksessa annettuja tietoja terveydentilasta. Myös mm. koulutus, aikaisempi toiminta, ikä, asuinpaikka ja työkokemus huomioidaan.
- Työkyvyttömyyseläke jatkuu siihen asti, kun saavutat oman alimman vanhuuseläkeikäsi.