Läheisenä työelämässä -hanke tarjoaa tukea 40–65-vuotiaille työssäkäyville läheishoivaajille. Läheishoivalla tarkoitetaan läheisen henkilön tarpeista huolehtimista ja sen voidaan ajatella kattavan kaiken lähisuhteissa tapahtuvan avun sekä huolenpidon. Suomessa on todettu olevan yli 700 000 henkilöä, jotka huolehtivat läheisestään ansiotyön ohessa. Työn ja hoivan yhdistäminen voi olla kuormittavaa ja aiheuttaa stressiä ja väsymystä, mikä voi näyttäytyä moninaisina haasteina niin työelämässä kuin arjessakin. Juuri tähän haasteeseen Läheisenä työelämässä -hankkeessa pyritään löytämään ja kehittämään ratkaisuja.
Hankkeen asiakastoimintaan sisältyy chat-palvelu, ammatillisesti ohjatut yksilötapaamiset ja vertaistukiryhmät. Toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä työuupumusta ja tarjota vahvistusta työn ja läheishoivan yhteensovittamiseen. Toiminta on valtakunnallista ja sitä toteutetaan sekä etäyhteyksin että lähitoimintana Helsingissä. Toimintaan osallistuminen on aina maksutonta ja vapaaehtoista. Tarkemmat yhteystiedot toimintaan pääsemiseksi löydät tiedotteen lopusta.
Chat palvelee kahdesti viikossa
Kaipaatko apua tai tukea työn ja läheishoivan ristipaineeseen? Haluatko kysyä lisää palveluistamme? Chatissa voit keskustella nimettömänä ja luottamuksellisesti päivystäjän kanssa kahden kesken. Tavoitat meidät chat-palvelustamme joka tiistai klo 10–12 ja torstai klo 14–16. Chattiin pääset liittymään Läheisenä työelämässä -verkkosivujen oikeasta alareunasta. Chatin ollessa kiinni, voit lähettää meille sähköpostia.
Tukea yksilökeskusteluista
Yksilökeskusteluissa ammattilaisen kanssa kartoitetaan elämäntilannettasi ja etsitään yhdessä keinoja työn ja läheishoivan ristipaineeseen. Yksilökeskustelut (1–3 kpl) toteutetaan hankkeen työntekijän kanssa verkkoyhteyksin tai kasvokkain Helsingissä. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia eivätkä sido sinua mihinkään. Jos vertaistukiryhmään osallistuminen kiinnostaa, yksilökeskusteluiden jälkeen on mahdollisuus jatkaa vertaisryhmäprosessiin. Ajan yksilökeskusteluun voit varata suoraan sähköisestä ajanvarauskalenterista hankkeen verkkosivuilla tai olemalla yhteydessä chat-palvelun kautta. Voit myös lähettää meille sähköpostia.
Itsetuntemusta ja vertaisuutta ryhmätoiminnasta
Yksilökeskustelun jälkeen sinun on mahdollisuus halutessasi osallistua vertaistuelliseen ryhmätoimintaan. Vertaistuellinen ryhmä kokoontuu viisi kertaa peräkkäisinä viikkoina, kahden tunnin ajan. Tämän lisäksi noin 2kk päästä viimeisestä ryhmäkerrasta toteutetaan seurantatapaaminen ryhmän kesken. Vertaisryhmissä keskustellaan eri teemojen avulla työelämän ja läheishoivan yhdistämisestä sekä tarjotaan työkaluja uupumuksen ennaltaehkäisyyn ja työssä jaksamiseen itsetuntemustyöskentelyn kautta. Ryhmäaiheiden teemoja ovat mm. tunteet ja niiden tunnistaminen, roolit läheishoivassa ja työelämässä, omien tarpeiden tunnistaminen sekä voimavarojen ja rajojen asettaminen jaksamisen tukena. Vertaisryhmät toimivat etäyhteyksin tai paikan päällä Helsingissä.
Ensimmäinen valtakunnallinen verkkovertaisryhmä järjestetään ajalla 7.11.–5.12.2022 ja ryhmään hakeutuminen on nyt auki. Ryhmä kokoontuu yhteensä viisi kertaa, kerran viikossa maanantaisin klo 17–19 maksuttomalla Teams-verkkoalustalla. Helsingin vertaisryhmä kokoontuu torstaisin 19.1.-16.2.2023 klo 17-19.
Lisätietoa hankkeesta ja toimintaan mukaan pääsemisestä saat verkkosivuilta. Hankkeen verkkosivuilta löydät myös chatin.
Jos kiinnostuit palveluistamme ja haluat mukaan, voit myös lähettää yhteystietosi osoitteeseen laheisena@maria-akatemia.fi niin olemme sinuun yhteydessä.
Hanketta voi seurata myös Facebookissa https://www.facebook.com/laheisena