Yllättävissä paikoissa ja tilanteissa syntyy usein hienoja ja avartavia keskusteluja, joissa pääsee saamaan vahvistusta oman työn merkityksellisyydestä. Viimeisin tällainen kohtaaminen tapahtui kampaajan kanssa. Keskustelu alkoi iloisesta huomiosta, kun olimme seuranneet töihin tullessa koululaisten koulutielle kulkua. Lähdimme keskustelemaan omista koulu- ja opiskeluaikojen kokemuksista ja jossain vaiheessa keskustelu lähti suuntautumaan lasten ja nuorten väkivallan ilmiöön.
Aika on onneksi tuonut muutosta suhtautumisesta väkivaltaan. Väkivaltaa ymmärretään paremmin ja se, mikä aikoinaan kuitattiin sanonnoilla ”pojat on poikia” tai ”rakkaudesta se hevonenkin potkii”, ei ole enää hyväksyttävää. Ei väkivaltaa silti ole helppoa tunnistaa tai tunnustaa, eikä siihen ole myöskään helppo aina puuttua. Esimerkiksi tyttöjen välinen väkivalta kuitataan edelleen valitettavan usein mitätöivästi ”kissatappeluksi”.
Meidän on syytä olla huolissaan lasten ja nuorten jaksamisesta – mutta myös tukea vanhempia kasvatustehtävässä. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee aikuisen, jonka kanssa vaikeista tunteista ja väkivallasta voi puhua. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin. Väkivaltaa valitettavasti kuitenkin tapahtuu niin lähisuhteissa, kuin rakenteissakin. Turvallinen arki kuuluu meille kaikille ja on myös jokaisen vastuulla toimia sen luomiseksi.
Me Maria Akatemiassa teemme päivittäin työtä väkivallan ehkäisemiseksi ja sen loppumiseksi. Työ on laaja-alaista ja toimintamme sekä työvälineet jaamme mieluusti laajasti käyttöön nuorille, vanhemmille ja ammattilaisille, jotka tarvitsevat tukea ja työkaluja tunnesäätelyn ja väkivallan puheeksi ottamiseen sekä oman kasvun tueksi. Tutustu siis syksyn yksilö- ja ryhmätarjontaan. Uutena toimintana on tarjolla mm. Vankemmaksi-toiminta murros- ja varhaisnuorten vanhempien tueksi. Puheeksi ottamisen työkaluina voit tutustua Tunnevaaka® -oppaaseen ja hyödyntää mittaria. Nuorten väkivallan käsittelyyn löytyy Keijun Varjon työkirja.
Työssämme näemme päivästä toiseen, että vaikka väkivalta on alkanut, sen ei tarvitse jatkua. Väkivallan kierre on mahdollista katkaista, mutta se onnistuu vain harvalta yksin. Sen takia me olemme olemassa – jotta yhdenkään tytön tai naisen (itsemäärittelyä kunnioittaen) ei tarvitsisi jäädä väkivallan huolen kanssa yksin. Ensimmäinen askel avun hakemiseksi on usein vaikein, mutta se todella kannattaa.