”Elämä pistää meidät aina välillä polvillemme. Joskus ikäviä asioita tapahtuu yllättäin ja toisinaan ajaudumme vaikeaan tilanteeseen lähes huomaamattamme. Vastoinkäymiset uuvuttavat, painavat mielen alakuloon ja toimintakyky lamaantuu. Jotkut meistä eivät kykene toipumaan kolhuistaan, mutta jotkut nousevat nopeasti, pyyhkivät pölyt olkapäiltään jatkaen matkaa reipastuvin askelin.
Mistä johtuu, että toiset meistä näyttävät selviävän muita paremmin normaaliin elämään vaikeidenkin kokemusten jälkeen yhä uudelleen? Eikö heihin osunutkaan? Eivätkö he välitä? Kuka heitä auttoi? Potkaisiko onni heti perään?
Osa ihmisistä kokee vastoinkäymiset aidosti haasteina ja he alkavat nähdä valoa pimeän tunnelin päässä nopeasti. Nämä ihmiset sietävät stressiä ja heillä on ongelmanratkaisukykyä luonnostaan. Toipumista auttaa realistinen kuva tilanteesta, toiveikkuus, omien voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen sekä kyky ottaa vastaan ja pyytää apua. Tärkeää on myös kyetä pitämään ihmissuhteita yllä silloinkin, kun hävettää, itkettää, masentaa. Heillä on luottavat itseensä, muihin ihmisiin ja tulevaisuuteen.
Ihmisellä voi olla näitä ominaisuuksia tai hyviä opittuja toimintamalleja, mutta uusia tapoja suhtautua asioihin pystyy jokainen opettelemaan. Itsetuntemuksen sekä -tutkiskelun avulla voi varustaa itseään kolhuja ja pettymyksiä vastaan. Meissä kaikissa on voimaa, josta emme aina ole tietoisia, ja sen käyttöönotto on mahdollista. Lapsuus, elämän kolhut tai geenit eivät sanele elämäämme, jos tunnistamme muutosmahdollisuuden omassa asenteessamme tai toimintamalleissamme.
—
Aina on myös syytä muistaa hyvät asiat ja ihmiset omassa elämässä.”
Lue blogikirjoitus tästä
Blogikirjoittaja Iiris Nurmo on Työnjanoon!-hankkeen projektityöntekijä.