Maria Akatemian jäsen- ja vapaaehtoistoiminnan webinaarissa 8.3.2021 keskustelimme korona-ajan kielletyistä tunteista Sophie Mannerheim -koulun rehtori Marja-Liisa Aution alustuksen pohjalta. Käsittelimme aihetta monista eri näkökulmista. Keskustelun pohjalta voimme kysyä, uskallammeko tunnistaa näitä kiellettyjä tunteita, voimmeko niistä keskustella asiallisesti, mistä tunteemme meille kertovat? Miten helpotamme jaksamista poikkeusaikana?
Olemme eläneet korona-ajassa reilun vuoden ajan. Inhimillisesti katsottuna, rajoituksilla ja yhdessäolon kieltämisellä on kuitenkin vaikutuksensa, kun terveytemme ja taloutemme on koetuksella. Kehomme ja mielemme on käymistilassa seuratessamme uutisia ja ”koronakisastudion käyriä”. Tunteet nousevat pintaan, keskusteluissa kuuluu usein vastakkainasettelua. Kysymme: Eikö tämä ikinä lopu? Paheneeko tämä?
Turhautumisen, pelon ja ahdistuksen ohella kannamme myös vastuuta toisista ihmistä. Suojaako maskit ja turvavälit riittävästi? Entä jos oireettomana vahingossa tartutamme läheisen tai riskiryhmäläisen? Osoitetaanko meitä sormella, joudummeko häpeämään? Vaikka olemme oppineet uusia käyttäytymistapoja korona-aikana, olemme haavoittuvaisia, voimme sairastua ja kokea yksinäisyyden.
Ajassa on myös hyvää. Etätyöskentely säästää aikaa ja ilmastoa, kiire vähenee ja aikaa on enemmän yhdessäoloon läheisten kanssa kotona. Olemme oppineet uusia tapoja tehdä töitä ja uusia tapoja nähdä ja tukea ihmisiä. Olemme keskustelleet yhteisvastuullisuudesta myös lasten ja nuorten kanssa. Näemme ihmisyyden ja yhteiskunnan kehittämisen kannalta tärkeitä kohteita ja opimme kuinka paremmin käsitellä tulevaisuuden kriisejä.
Kasvamme ihmisinä koko elämämme. On tärkeää löytää ilo ja huumori – jopa hulluus! Sen sijaa, että pohtisimme mitä minulta puuttuu, voisimme rohkeasti edetä pienin askelin eteenpäin. Kevään valo tulvii ikkunoistamme sisään. Luonto kutsuu meitä nauttimaan kävelyistä. Nauttikaamme iloa silkasta olemassaolosta!
Kikka Österlund, toimistosihteeri, Maria Akatemian jäsen- ja vapaaehtoistoiminta
Seuraavaksi keskustelemme Puhetta kohti eettistä ihmisyyttä -sarjassamme teemalla aggressio ja sukupuoli ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijoiden kanssa 10.5.2021. Ilmoittaudu mukaan. Lisätiedot tästä.