Kahden vuoden välein julkaistava kouluterveyskysely paljasti viime syksynä, että nuorten kokema uupumus, ahdistus ja masentuneisuus ovat lisääntyneet korona-aikana. Samanlaisia tuloksia kuultiin tuoreesta E2 Tutkimuksesta, jonka mukaan yli puolet 20–29-vuotiaista kantaa huolta jaksamisestaan ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Etenkin tytöt voivat nyt huonommin kuin pari vuotta sitten, ja pandemian aikana ennustettu kodeissa muhinut ”mielenterveyspommi” alkaa paljastua yhteiskunnan avautuessa.
Kaikkialla yhteiskunnassa vaikuttava suorituskulttuuri ajaa nuoria tavoittelemaan yhä parempia suorituksia niin koulussa ja harrastuksissa kuin vapaa-ajallakin. Tämä luo nuorille paineita, jotka purkautuvat pahoinvointina. Osa heistä oireilee väkivallalla, joka voi kohdistua niin itseen kuin muihinkin. Aggressio ja väkivalta aiheuttavat tytöissä paljon häpeää ja kokemuksia yksin jäämisestä. Väkivaltaa käyttävä nainen, ja etenkin tyttö, on edelleen tabu. Väkivaltainen nuori nainen rikkoo sukupuoleen liittyviä erilaisia odotuksia, koska perinteiseen tyttökuvaan ei liitetä avoimen väkivaltaista ja aggressiivista käyttäytymistä.
Maria Akatemian 15–28-vuotiaille naisille suunnatussa Keijun varjo -toiminnassa näkyviä ilmiöitä ovat erityisesti itseen kohdistuva väkivalta, seurusteluväkivalta ja lapsiin kohdistuva väkivalta tai äitiyden herättämät vaikeat tunteet. Väkivalta ei aina ole fyysistä, vaan avun hakijoilla on esimerkiksi haasteita tunne-elämässä ja henkiseen väkivaltaan turvautumista.
Väkivalta ei lopu, jos tekijöitä ei auteta. Kannustammekin kaikkia oman väkivallan käytön kanssa kamppailevia nuoria hakemaan apua. Keijun varjo -toiminta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista tukea nuorille naisille tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymyksiin. Yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä, jos oma käytös tai tunteidenhallinnan haasteet huolettavat. Oman väkivallan uhriksi ei tarvitse jäädä. Keijun varjon ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijat tukevat apua tarvitsevia muutokseen, ja yhteyden saa nopealla aikataululla.
Me emme tuomitse, vaan autamme ja tuemme nuoria naisia muutoksen tekemisessä, väkivallan käytön lopettamisessa ja vastuun kantamisessa. Muutos on aina mahdollinen.
Maria Akatemian 15–28-vuotiaille naisille suunnattu Keijun varjo -toiminta löytyy jatkossa Naisenväkivalta.fi-sivustolta. Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön päivystysaikataulun näet täältä: Ehkäisevä väkivaltatyö – Maria Akatemia | Ihmisten ja yhteisöjen kasvun asiantuntija.
Nuoria auttavat myös muun muassa:
Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille, jotka tarvitsevat tukea mielen hyvinvoinnin asioissa.
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö.
Nuorten kriisipiste tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua suomeksi ja ruotsiksi 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille.
Nuorten Mielenterveystalosta löydät tietoa mielen hyvinvoinnista ja itseavusta.
MLL:n Nuortennetti tarjoaa tukea ja tietoa nuoria askarruttaviin aiheisiin.
Tyttöjen Taloissa, esim. Helsingin Tyttöjen Talossa, on tilaa vapaa-aikaan ja harrastuksia, sekä apua ja tukea pohdintoihin tai vaikeisiin elämäntilanteisiin.
Tekijät: ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, koordinaattori Elina Rajaniemi ja järjestökoordinaattori Maaret Tiensuu